Jog

GYÁRTÓI ÉS HIVATALOS JÓVÁHAGYÁS

Az EQUAL (European Quadricycle League, http://www.afquad.com) tagjaként az AIXAM is a 2002/24/EC irányelvet alkalmazza a gyártás irányítására és a négykerekű mopedautók európai jóváhagyására. Ez az az irányelv, amely meghatározza a három fő alapfeltételt a sebességre, a rakodási súlyra és maximális teljesítményre vonatkozóan a QLEM (könnyű négykerekű) és QLOM (nehéz négykerekű) járművekre.

> Könnyű négykerekű

A hatályos jogszabálynak megfelelően a könnyű négykerekű terhetetlen tömege kevesebb 350 kg-nál, a sebesség nem haladhatja meg a 45 km/h-t és a legnagyobb hasznos teljesítmény nem több 4 kW-nál (5,6 hp). A könnyű négykerekű az európai országok eltérő szabályozásától függően jogosítvánnyal vagy anélkül vezethető.

> Nehéz négykererű

Ezeknek a négykerekűeknek a terhelhetetlen tömege utasszállítás esetén 400 kg, míg áruszállításnál 550 kg. A motor maximális teljesítménye 15 Kw (kb. 20 hp). Ez a háromkerekűekre és a négykerekűekre vonatkozik.

Az összes AIXAM csoport által gyártott jármű megfelel ezeknek a követelményeknek.

VEZETHETŐSÉGI FELTÉTELEK

Az európai szabályozás a vezethetőség és a jogosítvány feltételeinek vonatozásában a 91/439 irányelven alapszik, amely meghatározza a jogosítványra vonatkozó követelményeket a különbözú kategóriákban a kétkerekűektől felfelé.
Eszerint az irányelv szerint B1-es jogosítvány kell a nehéz négykerekűekre, de nem tartalmaz semmilyen speciális kitételt a könnyű négykerekűekre. Az európai országok tehát szabadon dönthetik el, hogy jogosítvánnyal vagy anélkül vezehetőek-e.

Magyarországi szabályozás:

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

http://www.kekkh.gov.hu/hu/vezetoiengedely_valtozasok_130119 

 

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410010/Gepjarmu_vezetoi_engedely20091202.html?ugy=vezeng.html#topicissue

Az Önhöz legközelebbi nagykereskedője

Kapcsolat

Jogi információk

Weboldal